0888 11 22 00

Поне 15% ръст в броя сделки с жилища през 2015 г.

Поне 15% ръст в броя сделки с жилища през 2015 г.
03 януари 2015

Цените ще се покачат със 7-9%, но пазарът ще се оживи единствено в по-големите градове
Покачване на активността, по-съществено в сравнение с последните години, ще донесе 2015 г. на пазара на жилища. Ръстът в броя на сделките ще бъде между 15% и 18%, като ще се скъси и периода за сключването им. Към края на годината цените ще бъдат с около 7-9% по-високи от настоящите. Още през 2014 г. се забеляза известен ръст на нивата по тримесечия в големите градове. Той бе най-осезаем през третото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г.
"Активизирането ще се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо, че не се очакват реални нови сътресения в този сектор", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.
"С времето привлекателността на депозита се изгуби. И макар спестяванията на хората в банките да са гарантирани, забавянията в изплащането и липсата на бързо решение на проблема с КТБ създаде усещане у много клиенти, че има по-сигурни варианти за съхранение на парите. Опцията за покупка на имот е най-позната на потребителите и носи минимален риск, което я прави и най-честият им избор", обяснява Павлов.
По думите му, пред клиентите не стоят много на брой добри възможности за сигурно и ликвидно вложение на парите. В същото време жилището е дългосрочна покупка, застраховано е от инфлация и носи редица опции за оползвотворяване. В допълнение към това ниските цени в момента и тенденцията към покачване ще реализира отложените покупки с цел "да купим по-късно, ще бъде по-евтино". Голяма част от купувачите ще изберат сделка скоро, тъй като нивата вече се оттласкват от най-ниските си стойности.
"Отдаването под наем на даден имот носи в пъти по-добра ликвидност от съхранението на парите на депозит, тъй като лихвите в момента не надхвърлят 2%, а има очаквания за допълнително понижение", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.
"Новината за намерението на регионалното министерство да санира безплатно панелни жилища допълнително ще засили интереса към тези имоти, а и евентуално ще стабилизира цените им", допълва Богданов.
Активизирането и ръстът на цените ще са актуални единствено за по-големите градове и главно за столицата, посочват от компанията.
"Пазарът ще се развива основно в големите населени места, където има икономическа стабилност и по-голяма сигурност на доходите. Според МРРБ 98% от панелните сгради, които ще бъдат санирани, също се намират в по-големите градове на страната", казва Калоян Богданов.
Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите.
"Това е основна пречка пред пазара днес. Много сделки не се реализират, просто защото купувачите не намират имотите, които търсят", казва Георги Павлов. "Необходимостта от нови проекти се усеща от известно време, но през 2015 г. ще се засили. Пред инвеститорите днес стои предизвикателството за избор на терен", допълва Павлов.
Според него те имат две основни възможности за намиране на подходящия парцел – или да открият качествена, свободна локация, или да разчистят застроени терени, на които могат да бъдат издигнати нови постройки.
"Днес е променен и профилът на предприемачите, които познавахме преди няколко години. Изчезнаха "чистите" финансови инвеститори и останаха единствено строителите, пред които стои задачата да дадат тласък на пазара, за да се разкрие целият му потенциал. А през 2015 година този потенциал ще бъде съществен", посочва Калоян Богданов.
Сравнително активна беше 2014 година за пазара на жилищни имоти. Цените са с тенденция към увеличение, като по данни на НСИ средните пазарни нива по тримесечия общо за по-големите градове отбелязват ръст. Той е по-осезаем през третото тримесечие на 2014г., спрямо същия период на 2013г. - 1,77%. Средните пазарни цени на жилища, според данните на АДРЕС, варират около 65-75евро на кв./м. Факторите, които през изминалата година бяха основни в развитието на пазара на недвижими имоти, могат да се обобщят най-общо:

  • падащи лихви по депозитите
  • поява на недоверие и несигурност по отношение на банките
  • край на понижението на цените на жилищни имоти.

В момента хората наистина подбират в какъв имот да вложат своите пари. Активните купувачи са млади семейства или хора, продали имота си, търсещи да купят друго, по-голямо жилище. На възрастова основа съществуват два профила купувачи. Първият е на млади хора, до 35-годишна възраст, с добри позиции и постоянна работа, които купуват първия си жилищен имот. Вторият тип купувачи са по–улегнали, на възраст 45-5години, чиято причина за покупка на имот е инвестиция.
Двустайните апартаменти са атрактивни и по-лесни за отдаване под наем и по тази причина в момента се търсят главно за инвестиция. Най-търсените за покупка имоти през 2014 г. са тристайните и двустайните жилища, които заемат от около 70% от реализираните продажби. Около 70% е и делът на купувачите, които осъществяват покупката си чрез лични средства в рамките на 2014 г. В същото време между банките има силна конкуренция, което прави тегленето на ипотечен или друг кредит достъпно. Вероятно тази тенденция ще продължи и през следващата година, смятат от бранша.

Econ.bg, 03.01.2015 10:30

Продай имота си за 48 часа